Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2019


Ξετρελαθήκαμε με τις βιβλιοδράσεις στις βιβλιοθήκες μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (Α΄φάση)! Όλοι οι μαθητές ακόμα και τα νηπιαγωγάκια μας είχαν την ευκαιρία πολυαισθητηριακά να συμμετέχουν σε παιχνίδια με τα βιβλία με την κ. Άννα Κοντολέων, να γνωρίσουν τη βιβλιοθήκη μας με την κ. Πόπη Αθουσάκη, να ακούσουν πολλές ιστορίες όπως: «Η εκδρομή των Πουλιών» με την κ. Άννα Νεμπαυλάκη και την εικαστικό Άννα Πεπονή και να το αποτυπώσουν εικαστικά, να συμμετέχουν σε βιβλιοτρεχάλα με την κ. Βάσω Νυσταζάκη, να συγκινηθούν με την περιπετειώδη ζωή του μεγάλου Παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και να δουλέψουν με την τεχνική της χαρτοκοπτικής όπως εκείνος φαντάστηκε και έφτιαχνε τους ήρωες των παραμυθιών του με την κ. Αντωνία Αθανασάκη, να τραγουδήσουν το τραγούδι της «Επιστροφής» με τον Κ. Γιάννη Τσαραμανίδη που δημιούργησαν στο πλαίσιο των λογοτεχνικών τους περιπλανήσεων στην «Οδύσσεια» του Ομήρου και την «Ιθάκη» του Καβάφη. 

 

 



        


 








 





















 













Στη συνέχεια κατά τη β΄φάση των δράσεων επισκέφτηκαν το σχολείο μας προσκεκλημένοι  συγγραφείς και εικονογράφοι, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την κουλτούρα φιλαναγνωσίας!
Ειδικότερα, την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 προσκεκλημένη στο σχολείο μας ήταν η αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών κ. Αγνή Στρουμπούλη και η εικονογράφος κ. Λίλα Καλογερή. Η κ. Στρουμπούλη αφηγήθηκε λαϊκά παραμύθια στα παιδιά από την Α΄έως την Γ΄τάξη και μάγεψε μικρούς και μεγάλους με την παραστατικότητα της αφήγησης της, ενώ παράλληλα την ίδια μέρα η κ. Λίλα Καλογερή μίλησε στα παιδιά της Γ΄τάξης για τη δύναμη της εικόνας στη συγγραφή των βιβλίων και οι μαθητές πειραματίστηκαν εικονογραφώντας με αφορμή τα βιβλία του Βασίλη Παπαθεοδώρου «Απρόσμενοι Φίλοι».













 
Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 όταν επισκέφτηκε το σχολείο μας η συγγραφέας και αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών κ. Λίλα Λαμπρέλλη και συνομίλησε με τα παιδιά για τα βιβλία της «Το κοντολαίμικο κοτσύφι», «Η γυναίκα με τα χέρια από φως – Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση», Δέκα και ένα παραμύθια σοφίας για καιρούς κρίσης και άλλων δεινών». Το απόγευμα της ίδιας μέρας η κ. Λαμπρέλλη συνομίλησε με γονείς και εκπαιδευτικούς για «το λαϊκό παραμύθι ως μέσο μετάβασης για την ενηλικίωση» και μας συγκίνησε όλους με το λόγο της, τη δύναμη και το ρόλο των λαϊκών παραμυθιών στην ομαλή ανάπτυξη των μαθητών. Όλα ήταν υπέροχα!
Το Λαϊκό παραμύθι είχε την τιμητική του!

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου