Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Δράσεις φιλαναγνωσίας Σχολείου- Οικογένειας και ΚοινότηταςΚάθε φορά που ένα βιβλίο διαβάζεται, γεννιέται ένα
διαφορετικό έργο. Γιατί το έργο που προκύπτει είναι
αδιάλυτο μείγμα του βιβλίου που έγραψε ο
συγγραφέας και των φαντασιώσεων, των επιθυμιών,
του γούστου και όλου του διανοητικού και
συναισθηματικού υποστρώματος του αναγνώστη.
Ένα βιβλίο έχει πάντα δύο δημιουργούς: αυτόν που
το γράφει κι αυτόν που το διαβάζει.
Μισέλ Τουρνιέ, Γάλλος Συγγραφέας 

  Στο πλαίσιο των δράσεων: α ) Φιλαναγνωσίας –Δράσεις  Σχολικών Βιβλιοθηκών β) υλοποίηση δράσεων στα σχολεία  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας  στις 9 Φεβρουαρίου  γ)  Οργάνωση συζητήσεων με καταξιωμένους λογοτέχνες, γλωσσολόγους, και ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών στα σχολεία 
 το 3ο ,9ο και 10ο Δημ. Σχολείο Χανίων και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των αντίστοιχων σχολείων διοργανώνουν Διασχολικό Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων στις 12-14 Φεβρουαρίου 2020 με προσκεκλημένο:
τον συγγραφέα Παιδικής και Νεανικής  Λογοτεχνίας, Βασίλη Παπαθεοδώρου 
Το σκεπτικό

Οι στόχοι του διασχολικού προγράμματος φιλαναγνωσίας συνοψίζονται σε δύο βασικούς άξονες, οι οποίοι αλληλεπιδρούν και συνομιλούν μεταξύ τους:
Η ανάγκη ενίσχυσης της αγάπης για το (λογοτεχνικό) βιβλίο (κουλτούρα φιλαναγνωσίας) και την ελληνική γλώσσα στην Κοινωνία της Γνώσης και της Πληροφορίας στο σχολείο και στο σπίτι, ως μέσο  προσωπικής ανάπτυξης, καλλιέργειας παιδείας και δημιουργίας θετικών προτύπων των παιδιών, παράλληλα με την ανάγκη να διερευνηθούν μονοπάτια επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ σχολείου, οικογένειας και κοινότητας με επίκεντρο το παιδί και το βιβλίο.

Αναλυτικότερα, οι δραστηριότητες θα λάβουν χώρα σε δύο φάσεις:

Δραστηριότητες εντός του σχολικού χώρου
Οι δραστηριότητες εντός του σχολικού χώρου περιλαμβάνουν συζητήσεις με αφορμή τα βιβλία του συγγραφέα,  συνεντεύξεις και πολύτεχνες  προσεγγίσεις των βιβλίων του από τα παιδιά σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου: Επίσκεψη του συγγραφέα στο 9ο Δημ. Σχολείο Χανίων
Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου: Επίσκεψη του συγγραφέα στο 3ο Δημ. Σχολείο
Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου: Επίσκεψη του συγγραφέα στο 3ο Δημ. Σχολείο
 Καταληκτικά:
 Δραστηριότητες εκτός του σχολικού χώρου
Πρόκειται για την καταληκτική ολομέλεια διαλόγου-πρόσκληση και αντάμωμα των σχολικών κοινοτήτων, παρουσία του προσκεκλημένου μας συγγραφέα, όπου εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και των γονέων από τα σχολεία που συμμετέχουν στις δράσεις θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, να εκφράσουν σκέψεις, συναισθήματα και προβληματισμούς  με σκοπό  την καλλιέργεια της αγάπης  για το βιβλίο στα παιδιά τους, ενώ παράλληλα θα τεθούν ερωτήματα και από το κοινό.
Ομιλητής της εκδήλωσης: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Συντονίστρια της συζήτησης: Άννα Κοντολέων, Εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής, Συγγραφέας παιδικής Λογοτεχνίας 
Ημέρα:  Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2019
Ώρα: 18.00-20.00
Χώρος : ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, Νεάρχου 23  
Είσοδος Ελεύθερη
Ελάτε να ανταμώσουμε , να γνωριστούμε και να προβληματιστούμε με αφορμή το ΠΑΙΔΙ και το ΒΙΒΛΙΟ!
Λίγα λόγια για το Βασίλη Παπαθεοδώρου
Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε μεταλλουργός και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Η ενασχόλησή του με τον κόσμο της λογοτεχνίας έχει ξεκινήσει από το 1996.  Έχει κυκλοφορήσει έως τώρα δέκα νεανικά και εφηβικά μυθιστορήματα, πέντε από τα οποία ("Το μήνυμα", "Οι Εννέα Καίσαρες", "Χνότα στο τζάμι", "Στη διαπασών", "Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας") διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους. Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού "Διαβάζω" (2008, 2010) για τα βιβλία του "Χνότα στο τζαμί" και "Στη διαπασών". Επίσης έχει αποσπάσει άλλα έξι λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου