Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Ημέρες Βιβλίου και Δράσεις του Σχολείου Προσκεκλημένοι συγγραφείς και εικονογράφοι2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2019, γενέθλια ημέρα του Δανού Παραμυθά Χανς Κρίστιαν ΆντερσενΤο  Παγκόσμιο  Μήνυμα:  «Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε!»
 “Βιάζομαι!…  Δεν  έχω χρόνο!… Αντίο!… Ακούμε τέτοιες κουβέντες κάθε μέρα, σε πολλά μέρη του κόσμου. Συχνά  επίσης ακούμε να λέγεται ότι ζούμε στην εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης, της ταχύτητας και της βιασύνης. Αν όμως πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά. Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα- μας βοηθούν να χαλαρώνουμε. Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια τον φόβο πως όλα περνούν με ξέφρενη ταχύτητα κι εσύ δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται…. (Απόσπασμα από το μήνυμα της ΙΒΒΥ)

Τετάρτη 27 Μαρτίου: « Ένα , δύο, τρία πάμε! …. Παιχνίδι του Χαμένου Θησαυρού»
Η εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής και Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας  Άννα Κοντολέων ενθαρρύνει τα παιδιά να εξερευνήσουν τις ανοιχτές βιβλιοθήκες στην αυλή του σχολείου και να ανακαλύψουν συναισθήματα, αξίες και κρυμμένα μυστικά που κρύβονται στις εικόνες και στους χαρακτήρες των λογοτεχνικών βιβλίων.

 2-5 Απριλίου 2019: «Ζωή σαν παραμύθι: Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ο γιος του τσαγκάρη και της πλύστρας που έγινε παραμυθάς».
Οι δάσκαλοι των τάξεων θα ξεναγήσουν τους μαθητές στο χώρο και στα βιβλία της νέας δανειστικής βιβλιοθήκης, θα συνομιλήσουν για την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας της με τη δασκάλα κ. Πόπη Αθουσάκη Υπεύθυνη της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου θα έρθουν σε επαφή  με τη ζωή, τους χαρακτήρες και το έργο του Μεγάλου Παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν .
Παράλληλα τα παιδιά της Γ΄ τάξης με τη δασκάλα τους κ. Αντωνία Αθανασάκη θα μας παρουσιάσουν εικονογραφημένο το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «το Ασχημόπαπο που έγινε Κύκνος» με την τεχνική της χαρτοκοπτικής, έτσι όπως έκανε κι ο Άντερσεν όταν σχεδίαζε τις φιγούρες των παραμυθιών του.
  
Τα παιδιά της Δ΄ τάξης με τη συνοδεία κιθάρας από το δάσκαλό τους κ. Γιάννη Τσαραμανίδη θα μας τραγουδήσουν το τραγούδι «Επιστροφή» που δημιούργησαν στο πλαίσιο των λογοτεχνικών τους περιπλανήσεων στην «Οδύσσεια» του Ομήρου και την «Ιθάκη» του Καβάφη.

Τα παιδιά της Α΄ τάξης θα μας παρουσιάσουν το βιβλίο «Εγώ είμαι η αρχηγός» και τις δραστηριότητές που πραγματοποίησαν με τη δασκάλα τους κ. Νυσταζάκη Βάσω, με αφορμή τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Βιβλιο-Τρεχάλα Φιλαναγνωσίας» από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Τα παιδιά του Β2  με τη δασκάλα τους κ. Νεμπαυλάκη Άννα, εκπαιδευτικό και συγγραφέα του βιβλίου «Φτου και Βγαίνω» διάβασαν από το βιβλίο την ιστοριούλα «Η εκδρομή των Πουλιών» και με τη συνεργασία της εικαστικού κ. Άννας Πεπονή θα προσπαθήσουν να αποτυπώσουν τον διαφορετικό τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας. 

10 Απριλίου 2019: Η εικονογράφος Παιδικής Λογοτεχνίας και Σχολικών Βιβλίων Λίλα Καλογερή  θα συνομιλήσει και θα πειραματιστεί μαζί με  τα παιδιά της Γ΄ τάξης στα μυστικά και τη φαντασία της εικονογράφησης .

Το Λαϊκό Παραμύθι έχει την τιμητική του!
 
10 Απριλίου 2019:Η αφηγήτρια και συγγραφέας Λαϊκών Παραμυθιών κ. Αγνή Στρουμπούλη θα αφηγηθεί λαϊκά παραμύθια στα παιδιά της Α΄, Β‘ και Γ΄τάξης. 

16 Απριλίου 2019: Λαϊκό Παραμύθι. Η αθωότητα των παιδιών με τη γνώση και τη σοφία των μεγαλύτερων. Πόσο μας έχει λείψει! Η συγγραφέας λαϊκών παραμυθιών κ. Λίλη Λαμπρέλλη θα συνομιλήσει το πρωί με τους μαθητές της Δ΄ Ε΄και Στ΄τάξης για τα βιβλία της «Η γυναίκα με τα χέρια από φως- Επτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση» «Δέκα παραμύθια σοφίας για καιρούς κρίσης και άλλων δεινών, «Τα παραμύθια της μουσικής» «Το ψαράκι που δεν μπορούσε να ονειρευτεί».
Η Δράση συνεχίζεται το απόγευμα με τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου όπου η κ. Λαμπέλλη Λ. θα έρθει σε επαφή με γονείς και θα συνομιλήσει μαζί τους για την αξία και το ρόλο του λαϊκού παραμυθιού στην ανάπτυξη των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου