Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Ποιος είπε ότι οι βιβλιοθήκες πρέπει να κλείνονται σε τέσσερις τοίχους;



Την Κυριακή  14 Οκτωβρίου 2018 στις 10.30 το πρωί πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Α΄εναρκτήρια Δράση για τις Ανοιχτές Ανταλλακτικές Βιβλιοθήκες στην αυλή του σχολείου μας. Στην προσπάθεια αυτή υποστηρικτές ήταν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ο οποίος αγκάλιασε τη δράση την Κυριακή το πρωί. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν τον τρόπο και το σκοπό της λειτουργίας των βιβλιοθηκών στην αυλή του σχολείου μας.  
Οι βιβλιοθήκες κατασκευάστηκαν από ξυλουργό της πόλης μας. Πρόκειται να τοποθετηθούν μαζί με παλέτες που έχουν συγκεντρωθεί προς αξιοποίηση στο σχολείο σε εξωτερικά σημεία του αύλειου χώρου με τρόπο ώστε να δημιουργηθούν παιδαγωγικές γωνιές φιλαναγνωσίας και εναλλακτικής απασχόλησης των μαθητών την ώρα του διαλείμματος. Η ύπαρξη ενός περιβάλλοντος εύκολα προσβάσιμου που να περιέχει υλικό, η παροχή ευκαιριών στα παιδιά για ελεύθερη επιλογή αναγνωσμάτων και κινήτρων που να υποδεικνύουν την αξία του διαβάσματος αποτελούν σημαντικοί παράγοντες για την καλλιέργεια κουλτούρας φιλαναγνωσίας. Επίσης, είναι σημαντικό οι μαθητές-αναγνώστες να αποκτήσουν μία οικεία σχέση με τα βιβλία και να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά μιλώντας για αυτά.

Με την είσοδό τους στο σχολείο, πολλά παιδιά κρατούσαν ένα βιβλίο που αγαπούν και το δώρισαν στη βιβλιοθήκη τους για να το μοιραστούν με άλλα παιδιά. Στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι  βούτηξαν κυριολεκτικά στα χρώματα για να βάψουν τις βιβλιοθήκες τους και τις παλέτες -καθίσματα που είχαν τοποθετηθεί στην αυλή του σχολείου. Παράλληλα, οι πιο μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την αφήγηση παραμυθιού που είχε προετοιμάσει η εκπαιδευτικός  Θεατρικής Αγωγής και Συγγραφέας κ. Άννα Κοντολέων.
Τέλος όλοι οι μαθητές είχαν εκφραστεί για το moto της βιβλιοθήκης τους κατά τη φάση προετοιμασίας μέσα στην τάξη. Έτσι κλήθηκαν την ώρα της δράσης να ψηφίσουν από τα πιο δημοφιλή αυτό που τους εκφράζει καλύτερα.
Μετά τη δράση τα βιβλία θα καταγραφούν και θα οργανωθούν στις βιβλιοθήκες κατά τάξεις. Οι βιβλιοθήκες θα τοποθετηθούν κάτω από στέγαστρα, αλλά και σε ανοιχτό χώρο και θα παραμένουν και μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου! 
Ευχαριστούμε πολύ όλους συνέβαλαν στην υλοποίηση της δράσης!
Τους Εκπαιδευτικούς του σχολείου και τους Νηπιαγωγούς!
Τους μαθητές μας!
Το Διοικητικό Συμβούλιο του 9ου Δμ. Σχολείου/Νηπιαγωγείου Χανίων και όλους τους γονείς που μας τίμησαν με την παρουσία τους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου