Αδελφοποίηση

Αδελφοποίηση 9ου Δημοτικού Σχολείου με το Ελένειον Δημοτικό Σχολείο της Λευκωσίας Κύπρου.

Η Κρήτη και η Κύπρος είναι δυο νησιά που τα ενώνουν στενοί δεσμοί. Και τα δυο νησιά είναι θεματοφύλακες της μακραίωνης ελληνικής παράδοσης, έχουν θέσεις κλειδιά στο γεωπολιτικό πεδίο στην άκρη της ανατολικής Μεσογείου, διαθέτουν περιβάλλον απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και έχουν αναπτύξει υψηλό πολιτισμό.

Θέλοντας να ισχυροποιηθούν οι δεσμοί που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Κύπρου από το παρελθόν, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και το Δημοτικό Σχολείο Ελένειον της Λευκωσίας Κύπρου αδελφοποιήθηκαν. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη – συνάντηση, πραγματοποιήθηκε στις 2, 3, 4 και 5 Απριλίου, στα Χανιά. Στην αποστολή των Κυπρίων αδελφών μας, συμμετείχαν η Διευθύντρια του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου κα Σοφία Κολλακίδη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κύπρου κ. Χαράλαμπος Διονυσίου, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ Δημήτρης Νικολάου,  η εκπαιδευτικός Κατερίνα και τρία μέλη του Συλλόγου Γονέων.

Η φιλοξενία μας περιλάμβανε την παρουσίαση των μαθητών μας, η οποία ήταν η ακόλουθη: Τη Δευτέρα 4 Απριλίου, συναντηθήκαμε στο σχολείο μας.  Κάτω από την ολάνθιστη βουκαμβίλια, στα σκαλιά του ιστορικού κτηρίου, οι μαθητές της Β΄ τάξης παρουσίασαν τραγούδια και σύντομα δρώμενα. Οι μαθητές/τριες εργάστηκαν στο πρόγραμμα συναισθήματα (αναγνώριση, διαχείριση συναισθημάτων, ενσυναίσθηση). Η γυμνάστρια του σχολείου μας κα Αθηνά Καπνισάκη, έγραψε δικούς της στίχους, εμπνευσμένους από τις ιδέες και τα λόγια των παιδιών, με μελωδίες γνωστών δημιουργών. Η σύνδεση των τραγουδιών έγινε με μικρά δρώμενα στα ενδιάμεσα, που υποστήριξαν οι δασκάλες των τάξεων, κα Αντωνία Αθανασάκη και κα Κατερίνα Λιναράκη. 
Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης παρουσίασαν το τραγούδι του Μινώταυρου σε στίχους της εκπαιδευτικού του τμήματος κα Παναγιώτας Μπούρα και σε μελωδία της μουσικού μας κα Αλκυόνης Μαλεκάκη.
 Την Τρίτη 5 Απριλίου, οι προσκεκλημένοι μας από την Κύπρο πήγαν στο Φρούριο στα Άπτερα, όπου έγινε εθελοντική ξενάγηση από την κα Ελένη Χατζηδάκη στο χώρο. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας και με την ολάνθιστη ανοιξιάτικη φύση γύρω, οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης με τις δασκάλες κα Βασιλική Νυσταζάκη και Στέλλα Μαρεντάκη με τα παιδιά των τάξεών τους, παρουσίασαν ένα απόσπασμα από το θεατρικό έργο Όρνιθες του Αριστοφάνη, με μάσκες που δημιούργησαν τα παιδιά. Στη συνέχεια χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, τους οποίους υποστήριξε η Γυμνάστρια κα Ελισάβετ Κουκούμη. Τέλος τα παιδιά το Ε2 με τον δάσκαλό τους κ. Γιάννη Τσαραμανίδη τραγούδησαν ένα τραγούδι και μουσική δική τους.

Τέλος, την Τρίτη το μεσημέρι με κέφι και συγκίνηση έγινε ο αποχαιρετισμός στο σχολείο μας.


 Οι εντυπώσεις και οι μνήμες που μοιραστήκαμε μοναδικές!
 Χορηγοί


 Φυσικά η διασκέδαση εκτός ωραρίου σχολείου, έδωσε πολύ κέφι και συνέβαλε στο δέσιμο και την ουσιαστική επικοινωνία. Οι χορηγοί μας υπήρξαν γενναιόδωροι.
 Το βράδυ της υποδοχής διασκεδάσαμε στο πολιτιστικό κέντρο Βυρσοδεψίο, με την απόλυτα ποιοτική μουσική που σταθερά προσφέρει το μουσικό σχήμα που το υποστηρίζει. Ως πρόθυμος χορηγός κάλυψε πλήρως την περιποίηση της αποστολής από την Κύπρο.
 Το μεσημεριανό γεύμα στην ταβέρνα Μοναστήρι στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων, πρόσφερε δωρεάν στους καλεσμένους μας όχι μόνο τη μοναδική θέα του Φάρου, αλλά και ένα αξέχαστο πλουσιοπάροχο γεύμα. Μαζί μας ήταν ο Διευθυντής Α/θμιας κ. Μηλιαράκης Μανώλης και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Α/θμιας κ. Τσισμενάκης Γιάννης.
 Επίσης, οι Κύπριοι αδελφοί μας χάρηκαν μια υπέροχη κρητική βραδιά στο εστιατόριο Χάλκινα στο Παλιό Λιμάνι Χανίων, το οποίο επίσης υπήρξε χορηγός μας. Τα ακούσματα της κρητικής παραδοσιακής μουσικής πρόσφεραν το δικό τους ηχόχρωμα στους καλεσμένους μας.