Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων πραγματοποίησαν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου οι μαθητές και των δύο τμημάτων της Ε΄ τάξης του σχολείου μας, προκειμένου να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Θ-ΙΝΚ- Το γκράφιτι ως ιστορική μαρτυρία και ως φθορά στα αρχαία μνημεία».

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την ατομική και συλλογική ευθύνη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η εξοικείωση με τον μνημειακό πλούτο της χώρας μας ως διαχρονικό φορέα αξιών και η γνωριμία με το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές  περιηγήθηκαν στον χώρο του μουσείου αναζητώντας αντικείμενα της αρχαιότητας που είχαν στοιχεία γκράφιτι και με την βοήθεια αρχαιολόγων κατανόησαν την διαχρονικότητα της ανθρώπινης συνήθειας του γκράφιτι είτε σε αγγεία είτε σε δημόσιο χώρο.  Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο που εξηγούσε την επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται από αρχαιολόγους-συντηρητές προκειμένου να καθαρίσουν τα αρχαία μνημεία από κάθε είδους γκράφιτι που υπάρχει στην επιφάνεια τους, συνειδητοποιώντας τις πολλαπλές συνέπειες της φθοράς από τα σύγχρονα γκράφιτι στα μνημεία.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν και βιωματικά στην διαδικασία καθαρισμού γκράφιτι από μάρμαρο χρησιμοποιώντας κατάλληλα εργαλεία όπως οι αρχαιολόγοι – συντηρητές. Τέλος, ταξίδεψαν για λίγο νοερά στην αρχαία Αθήνα και δημιούργησαν ένα δικό τους γκράφιτι σε όστρακο με τα αρχικά των ονομάτων τους.

Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους αρχαιολόγους του εκπαιδευτικού προγράμματος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, για την υπέροχη εμπειρία που μας προσέφεραν!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου